Kuka Valentin Vaala?

Valentin Vaala (1909‒1976) oli suomalaisen elokuvan kulta-ajan tunnetuimpia ja rakastetuimpia mestareita, jossa Jörn Donnerin sanoin ”ruumiillistuivat kunniakkaalla tavalla suomalaisen elokuvan parhaat ominaisuudet”. Vaala vakiintui 1930-luvulla Suomi-Filmin ykkösohjaajaksi ja ohjasi viidellä eri vuosikymmenellä (1929‒1963) kaikkiaan 44 pitkää elokuvaa. Hänen töihinsä lukeutuvat esimerkiksi sellaiset elokuvaklassikot kuin Mustalaishurmaaja, Juurakon Hulda, Vaimoke, Linnaisten vihreä kamari, Niskavuori-elokuvien sarja, Ihmiset suviyössä sekä Gabriel, tule takaisin.

Vaala oli monipuolinen ammattimies, joka hallitsi suvereenisti eri lajityypit ‒ maaseutuiset idyllit poutapolvineen, kartanoromantiikan ja melodraaman, yhteiskunnallisen elokuvan ja amerikkalaistyylisen kepeän komedian sekä modernin kaupunkikuvauksen. Vaalan ura ohjaajana päättyi samanaikaisesti suomalaisen elokuvan studiokauden hiipumisen kanssa. Loppukaudellaan 1950- ja 1960-luvun taitteessa Vaala kokeili vielä iskelmäelokuvaa ja musikaalia sekä ohjasi muutamia varhaisimpia suomalaisia värielokuvia.

Vaikka Vaalalla on kiistaton asema suomalaisen elokuvan pitkän linjan mestarina, hänen tuotantoonsa löydetään jatkuvasti uusia näkökulmia. Vaalan elokuvissa on nähty niin nostalgian sävyttämää luonnontunteen ja maaseutuisen elämänmuodon taltiointia kuin sosiologisen tarkkaa urbaania ajankuvaa, roisia camp-asennetta ja modernin elämän hankauskohtien paikannusta. Myös Vaalan kosketukset kansainvälisen elokuvan kenttään ovat nousseet esille. Vaalan tuotanto ansaitseekin oman, ohjaajan nimeä kantavan elokuvafestivaalin. On aika keskustella siitä, miten ja missä konteksteissa Vaalan elokuvia katsotaan 2020-luvulla ja mikä on hänen perintönsä meille.

Ensimmäinen Valentin Vaala -festivaali 5.–7.8.2021 oli pienimuotoinen, persoonallinen, visuaalinen, informatiivinen, viihdyttävä, paikallinen ja alueellinen elokuvajuhla, joka keskittyi Vaalan tuotantoon. Teemana oli ajankohtainen maalaisnostalgia otsikolla ”Ihmiset suviyössä”. Seuraavina kesinä festivaalin tunnettuus ja vierailijamäärä kasvaa ja ohjelmisto laajenee ja monipuolistuu. Kullakin Valentin Vaala -festivaalilla on oma teemansa, ja jatkossa ohjelmistoon otetaan muitakin suomalaisen elokuvan kultakauden ohjaajia.